Torbjörn Arnold om etnomedicin och örtvandring i Ajttes fjällbotaniska trädgård

Standard

För den som intresserar sig för örter och samisk läkekonst finns det guidade vandringar i Ajttes fjällbotaniska trädgård i Jokkmokk under sommaren. Det är få som bär på sådan traditionell kunskap så som Torbjörn Arnold så tag tillfället i akt om du har vägarna förbi Jokkmokk i sommar.

Den numera pensionerade Torbjörn Arnold delar med sig av sina kunskaper inom etnomedicin och traditionell örtkunskap under hans guidade turer. Torbjörn har hållit i kurser inom samisk folkmedicin och shamanism i 30 år. Det var när Torbjörn Arnold gifte sig med en samisk kvinna vars föräldrar var botare som han fördjupade sig inom samisk kultur och etnomedicin. Samtidigt som Torbjörn Arnold arbetat som distriktssjuksköterska har han hållit i kurser och även lett vandringar i Ajttes fjällbotaniska trädgård i Jokkmokk. Han är numera pensionär men rundvandringarna och enstaka kurser håller han fortfarande. Torbjörn Arnold får besökare från världens alla hörn som vill lära sig av dessa traditionella kunskaper och det råder ingen tvekan om att Torbjörn Arnold bär på en skatt av kunskap han gärna delar med sig av.

Under sommaren 2016 äger de guidade vandringarna rum den 13:e juli och 13:e augusti. Torbjörn Arnold kallar vandringen för Växter till mat, medicin och magi bland folken i norr. Vandringen brukar ta ungefär två timmar och lockar till sig många intresserade. Att delta är gratis och det finns ingen begränsning på antalet deltagare. De som besöker är en blandning av  turister, intresserade, samer, shamanintresserade till örtintresserade. Torbjörn Arnold vill med kurserna sprida kunskapen om samisk folkmedicin.

– Helst vill jag ge tillbaka till samerna som ofta förlorat mycket av sin historia. Jag vill också visa att samerna har använt ca 150 olika växter i sin kultur, säger Torbjörn Arnold.

– Vi tittar på olika örter som man använt sig av inom den traditionella samiska folkmedicinen som t ex fjällkvanne, hjortron, blåbär, lingon, rosenrot och tolta som är en släkting till sallad. Vi tittar på växterna och pratar om vad man har de till och varför man ätit dem och till vilken nytta de använts, säger Torbjörn Arnold. Fjällkvanne t ex bör plockas innan blomman slår ut, just denna växt stärker immunförsvaren och man kan skrapa ner lite av Kvanneroten i kaffet om man vill slippa bli förkyld. Traditionellt gör man även salva med björnfett och kvannerot, hostmedicin med kvannefrö och konjak är också en traditionell kur, säger Torbjörn Arnold.

Torbjörn Arnold berättar om det osynliga som han hellre benämner det området som annars kan kallas för magi. Han berättar om samiska amuletter och om hur shamanerna kunde kontrollera väder och även förutspå vädret när de skulle samla sina renar t ex.

– Traditionellt använder samerna mässingsringar som amuletter, den är en symbol för solen i första hand. Även björnben har använts som amulett av de samiska shamanerna. Enligt samisk mytologi lovade björnen människan att hon ej skulle skadas om hon utförde rätt cermonier efter jakten, säger Torbjörn Arnold.

– Björnens alla kroppsdelar har alla samma magiska kraft som hela björnen, man kan t ex ta en torkad fotsula och placera mot en plats där man har värk och värken kommer att upphöra. Även utvalda stenar från en kallkälla kan hjälpa till att ta bort värk men dessa behöver man rena till skillnad från björnens delar. Stenarna renar men genom att placera tillbaka dem i den kalla källan och låter vattnet skölja bort värken som ansamlats i stenen, det går även bra att rena stenar i solen, säger Torbjörn Arnold.

bjornfot.jpg

Bilden ovan visar ett par björnfotsulor som kan användas för att ta bort värk.

Bilden nedan håller Torbjörn Arnold upp en flaska med björngalldroppar som traditionellt använts i den samiska läketraditionen som hälsofrämjande och stärkande medel.

bjorngalsdroppar.jpg

Bilden nedan, Torbjörn Arnold bjuder på en mumsbit fjällkvannerot och visar andra verktyg som använts inom den samiska traditionen.

torbjorn2.jpg

Foto och text: Leonarda Arcidiacono

6 reaktioner på ”Torbjörn Arnold om etnomedicin och örtvandring i Ajttes fjällbotaniska trädgård

  1. Torbjörn Arnold

    Datum för mina guidningar i trädgården är 13 JULI och 10 AUGUSTI. Växten heter TOLTA och inget annat. Jag har hållit föredrag minst de senaste 30 åren. Det är mycket varierande personer som går mina kurser. Från turister, intresserade, samer, shamanintresserade till örtintresserade. Jag vill med kurserna sprida kunskapen om samisk folkmedicin, helst vill jag ge tillbaka till samerna som ofta förlorat mycket av sin historia. Jag vill också visa att samerna har använt ca 150 olika växter i sin kultur. Tack för senast, det var tyvärr lite för kort tid men huvudsaken du fick ut något av mötet.
    Kram
    Torbjörn

    Gillad av 1 person

    • Magnus Sjögren

      Heja Torbjörn och Leo! Tycker mig se en garvad och beredd bävertass på bordet. Får mig att minnas åren i Vuollerim. Och Torbjörn, du har väl inte nu yppat ett ord om mitt halssmycke till Leo?! Hehe…

      Gilla

Lämna en kommentar